Povratak

Učestalo mokrenje - polakisurija | Idiopatski cistitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Pozdrav! Molila bih pomoć oko mace. Jako puno odlazi na wc, pogotovo ako je netko prisutan u prostoriji u kojoj je wc. Ništa se nije mijenalo, ni hrana, voda, pijesak, mjesto... Ništa... I jako se puno liže dole... Suprug je često odsutan pa je dosta privržena meni... Je li možda ljubomorna!? Piški i kaka kao i do sad, ni tu nema promjene, sterilizirana je već duže, stara je 1.5 god.
Hvala na odgovoru, lp! Andrea

O: Učestalo mokrenje naziva se polakisurija i važno ju je razlikovati od poliurije, koja predstavlja mokrenje povećane količine urina. Polakisurija, bez obzira na frekventno mokrenje, može podrazumijevati i izlučivanje manje količine mokraće od normalne, npr. kada se manje stvara u bubrezima.

Često mokrenje manje količine urina događa se kod iritacije mokraćnog mjehura koja je izazvana mokraćnim kamencima i kristalima, upalom i infekcijom, opstrukcije mokraćnih puteva i bolesti donjih mokraćnih puteva.

Poseban razlog za pozornost predstavljaju učestali ali bezuspješni pokušaji mokrenja, koji upućuju na prekid prohodnosti mokraćnih puteva, što je urgentno stanje.

Upala mokraćnog mjehura (cistitis) i bolest donjih mokraćnih puteva zapravo su sinonimi i danas se najčešće označavaju kao idiopatski cistitis. O tome možete više pročitati u mojem prijašnjem odgovoru pod naslovom Bolesti mokraćnog sustava kod mačaka / FLUTD / Mokraćni kristali i kamenci.

Smatra se da je promjena u rutini obavljanja mokrenja kod mačaka prvi znak prisustva mokraćnih kamenaca odnosno kristala. Međutim, ona može predstavljati i znak da je mačka pod stresom i da joj smeta neka promjena u Vašoj svakodnevici. To može biti i odsustvo Vašeg supruga, ali i nešto drugo. Ponekad je potrebno minuciozno istraživanje kako bi se otkrio uzrok mačjeg nezadovoljstva.

S obzirom na sumnju prema prisustvu mokraćnih kristala i kamenaca, preporučujem Vam da mačku odvedete na pregled kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr